Virtuvės kvapai

 

Salotos su pomidorais ir šparagais 

Ingredientai:

400 g. šviežių mišrių  salotų

16 vnt.  Vynuoginių pomidorų

16 vnt.  žalių šparagų

4 vnt. ridikėlių

1 pundelis  bazilikų

200 gramų krevečių ( puikiai tinka ir rūkyta žuvis – pvz. Lašiša)

2 šaukštai. alyvuogių aliejaus

Šiek tiek rūgpienio ar jogurtinės grietinės.

 

Paruošimo būdas

Šparagus išvirti pasūdytame vandenyje ir palikti  atvėsti . Ridikėlius susmulkinkit ir sumaišykite su rūgpieniu ar jogurtine grietine.

 Į dubenį sudėti salotas, pomidorus, atvėsintus šparagus, gautą ridikėlių tyrę, užpilti alyvuogių aliejų ir viską sumaišyti .  Ant viršaus uždėti krevetes ir bazilikus. Paskaninti druska ir pipirais.


 



PAPRASTAS BALTŲJŲ ŠPARAGŲ RECEPTAS

1 – 2 citrinų sultys,
3 šaukštai sviesto,
2 šaukštai druskos,
Pundas baltųjų apdorotų šparagų.

Supilkite citrinų sultis, sviestą ir druską į puodą su trupučiu vandens (tiek, kad verdami šparagai būtų tik apsemti) ir užvirinkite. Supjaustykite šparagus ir sudėkite juos į puodą. Pavirkite juos 1 minutę ir patiekite apšlakstytus sviestu.

APKEPTI ŠPARAGAI SU PARMEZANO SŪRIO PADAŽU

120 g tirštos grietinėlės,
30 g trinto Parmezano sūrio,
4 dideli šparagai,
1 šaukštas sviesto,
3 šaukštai vištienos sultinio,
Druskos, pipirų, paprikos.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.

Sumaišykite grietinėlę su sūriu ir gautą masę kaitinkite penkias minutes ant silpnos ugnies. Padažą pagardinkite druska ir pipirais. Supjaustykite šparagų stiebus ir vieną minutę pavirę pasūdytame vandenyje, perliekite šaltu vandeniu. Šparagus dėkite į kepimui skirtą indą. Supilkite vištienos sultinį, tirpintą sviestą ir pašaukite į įkaitusią orkaitę 3 – 5 minutėms. Daržoves patiekite pagardintas druska, pipirais, paprika bei apšlakstytas padažu.

Šparagai su pistacijomis

4 asmenims: 1 kg žalių šparagų, stiklinė išgliaudytų pistacijų. Užpilui: pusė stiklinės alyvuogių aliejaus, 2 šaukštai baltojo vyno acto, 2 šaukšteliai garstyčių.

Sumaišykite visus užpilui skirtus produktus. Susmulkinkite riešutus. Nuvalykite šparagus. (Jų nereikia lupti, bet kamblius būtina švariai nugremžti). Nuplaukite galiukus. Sudėkite šparagus į krūveles ir perriškite medvilniniu siūlu. Užvirinkite dideliame puode vandenį, įberkite truputį druskos ir žiupsnelį cukraus. Sudėkite šparagų ryšelius į verdantį vandenį ir virkite 8-10 min. Žiūrėkite, kad šparagai nepervirtų. Ištraukite stiebus iš vandens, atriškite siūlus ir sukraukite į indą, kuriame patieksite.

Šparagai su sviesto padažu

2 asmenims: 0,5 kg baltųjų arba žaliųjų šparagų, 100 g sviesto, ½ pomidoro (20 g), ½ citrinos, 1 arbatinis šaukštelis baltojo vyno acto, žiupsnelis kapotų petražolių, druskos, maltų juodųjų pipirų.

Šparagų kotelius nulupkite, palikdami neluptą pumpuro viršūnėlę. Suriškite ryšulėliais po aštuonis. Užvirinkite 1 litrą vandens. Pasūdykite, įspauskite citrinos sulčių, įpilkite šlakelį vyno acto ir sudėkite šparagus. Virkite, kol šparagai suminkštės. Išvirtus šparagus atsargiai išimkite kiaurasamčiu ir nusausinkite ant rankšluosčio. Kai apdžius, atriškite.

Padažui įkaitintoje keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite kubeliais supjaustytus pomidorus, sukapotas petražoles, įspauskite citrinos sulčių, suberkite prieskonių ir viską dar kelias minutes pakaitinkite.

Sudėkite nusausintus šparagus į lėkštę, užpilkite karštu padažu. Ypač tinka patiekti su virtomis bulvėmis.




 

·                                    

Šparagų salotos su graikiniais riešutais

Ingredientai:

·                                 Šparagai, 5 vienetai

·                                 Kiaušiniai, 1 vienetas

·                                 Graikiniai riešutai, 5 vienetai

·                                 Majonezas, 2 vienetai

·                                 Druska, pagal skonį

Gaminimas:

Šparagus išverdame ir supjaustome 2 cm. gabaliukais. Riešutus ir virtą kiaušinį sukapojame. Viską sumaišome, pagardiname druska ir užpilame arba grietinės.